14 Nisan 2015 Salı

Programlama Dillerinin Popülerliği

Programla dillerinin popülerliği göreceli bir kavramdır. Döküman sayısına göre, arama motoru sonuçlarına göre, sosyal medya aktifliğine göre, eğitim videolarına göre farklı değerlendirmeler vardır. Bunun için programlama dillerinin popülerliğini değerlendiren birçok site genel olarak farklı sonuçlara ulaşır. Biz http://www.langpop.com/ verilerini kullanarak değerlendirme yapacağız.

Bu sitede tüm değerlendirmelerden çıkan sonuçlar birleştirilerek şöyle bir genel sonuca ulaşılmış;


Bu grafikten C dilinin en üst sırada yer aldığını görebiliyoruz. Tabi bunlar bilimsel veriler değildir ve "En popüler dil C dilidir." demek her ne kadar yadırganmasa da doğru bir ifade değildir.  Burada C# ve Visual Basic dillerini bu kadar aşağıda görmek sizi biraz şaşırtmış olabilir. Beni de şaşırttı. Demek ki bazı değerlendirilmelerde diğerlerinin epey gerisinde kalmışlar.

Şimdi de Google'ın arama trendlerinden oluşturulmuş grafiğe bakalım. Az önceki grafikte yerini yadırgayan C# ve Visual Basic bu grafikten biraz daha memnun olabilecek gibi gözüküyor.




Sonuç olarak  C dilinin 1972 yılında geliştirilmesine rağmen popülerliğinin hiç düşmemiş olduğunu görebiliyoruz. En yakın takipçilerinin ise yine C diliyle yazılmış Java, C++, C#, PHP, JavaScript olduğunu görüyor ve C dilinin programlama dillerinin yaşayan atası olduğunu söyleyebiliyoruz.

Şunu da ekleyerek yazımıza son veriyoruz; C dilinden bu kadar bahsetmemizin sebebi C eğitimi verecek olmamız değil. Nitekim C eğitimi bittikten sonra diğer diller için de eğitime başlayacağız. Ama C dilinin yazılım dünyasında konumu, bizim ondan sürekli bahsetmemize neden oluyor ve de uzun yıllar boyunca böyle olacak gibi gözüküyor.

Mustafa Altun

0 yorum:

Yorum Gönder